Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 1 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

zaterdag 20 april 2024
Tijd T/U Team Tegen team
08:30 Thuis Meisjes Onder 10-4 HMHC MO10-Londen

Trainen als FUNdament voor veel hockeyplezier

4-10-2015
Nieuwsafbeelding
Op zondag 27 september was de eerste train-de-trainer/coach op MHV Maarssen 40 jaar!. Deze ochtend is georganiseerd door MHV Maarssen in samenwerking met HockeyXperts. Het programma bestond uit een sessie voor de trainers en coaches van de F-jeugd en daarna de 6E- en 8E-jeugd. Meer dan 40 jeugdtrainers en coaches waren aanwezig om op het veld elkaar training en feedback te geven.

Ewout Schröder (HockeyXperts) gaf de aanwezigen inzicht in de nieuwe wijze van opleiden die dit seizoen bij MHV Maarssen 40 jaar! wordt geïntroduceerd. Deze manier van trainen en coachen is gebaseerd op een doorgaande leerlijn. Binnen deze leerlijn is het de bedoeling het hockeyspel en de bijhorende speluitdagingen als uitgangspunt te beschouwen. Hierbij krijgen de spelers onmiddellijk de kans om op eigen niveau te spelen en al spelend de uitdagingen te leren oplossen. Afhankelijk van de leeftijd zijn er vaardigheden die aangeleerd en verbeterd moeten worden. Dit aanleren en verbeteren gebeurd tijdens trainingen, tijdens de wedstrijd worden ze in de praktijk toegepast. Het aanleren en verbeteren van vaardigheden doen we middels oefen- en spelvormen. Bij de oefenvormen maken we gebruik van meer onbewuste leerprincipes. Bij de spelvormen bootsen we wedstrijdsituaties na en krijgen spelers de ruimte zelf oplossingen te vinden voor de speluitdagingen. Het grote voordeel van deze aanpak is dat spelers onder druk, weerstand en vermoeidheid nog steeds goed kunnen deelnemen aan het spel en dus met meer plezier hockey beleven. Ewout gaf de toehoorders aan dat deze nieuwe aanpak echt even tijd nodig heeft.

Om leuker en leerzamer te trainen kregen de trainers de volgende tips mee:

Tip 1: Bereid je training thuis voor:
  • Gebruik Hockey Academy voor uitleg van de oefeningen, een animatie en video’s van de technieken en tactieken; De oefening zijn soms best lastig, het is belangrijk je voor te bereiden; 
  • Bepaal per oefening hoe je deze snel neer kunt zetten en later moeilijker maakt.

Tip 2: De eerste 10 minuten zijn belangrijk voor een leuke training:
  • Start met een eenvoudige, speelse oefenvorm;
  • Zorg dat alle spelers in beweging zijn en veel ballen raken.

Tip 3: Zorg voor een goede organisatie:
  •  Zet een oefening meerdere keren uit zodat iedereen vaak aan de beurt komt;
  •  Zet de oefening op een plek waar de vaardigheid in de wedstrijd voorkomt.

Tip 4: Zorg ervoor dat je eerste uitleg kort en krachtig is:
  • Alle regels en aanwijzingen komen pas later, eerst moet iedereen bewegen. Spreek met een duidelijke stem en blijf (oog) contact houden met de spelers.

Christien van den Berg (Technisch Coördinator / HockeyXperts) begeleidt op woensdag de trainers op het veld. Zij wordt hierbij geholpen door veldcoördinatoren en hulpouders. Floris Steenman Trainer / HockeyXperts) zal naast Christien ook op woensdag op de velden te vinden zijn en op vrijdag is hij aanwezig om de trainers van de E-jeugd te ondersteunen.

Michel Van de Beek (MHV Maarssen) benadrukte in zijn presentatie de positieve invloed die ouders kunnen hebben ten behoeve van het leerklimaat in de vereniging. Naast de belangrijke rol als supporter, is het dit seizoen mogelijk om te helpen op en rond de velden als hulpouder, trainer, coach commissielid. Hockeykennis is niet belangrijk, een positieve houding wel. Er zijn vele scholingsmomenten waar naast pedagogisch en didactische vaardigheden het hockeyspel verder uitgelegd wordt.

Wij kijken terug op een leuke en leerzame ochtend en weten zeker dat we de komende weken verschil gaan merken op de velden.

Extra informatie
Achtergrondinformatie over de doorgaande leerlijn: https://www.youtube.com/watch?v=Vh0Vz_EMPm4

Werkwijze en gebruik Hockey Academy -> 
Login via de website bij "Mijn MHV”, en kies onder "Club” voor "Hockey Academy”.