MC1: ‘Dit was zwaar, maar zo gaaf!! Kunnen we dit niet vaker doen?’

22-10-2014
 
In mijn looptrainingen die ik geef aan de meisjes C1, A1 en Dames 1 komen looptechniek, speed & agilty en core oefeningen aan bod. Juist de balans tussen kracht en snelheid enerzijds en het ontspannen bewegen anderzijds vind ik mooi. De yoga oefeningen die ik geef zijn hierop een goede aanvulling: yoga maakt de spieren langer en brengt je meer in contact met je lichaam zodat je de oefening op waarde weet uit te voeren. 


Na het behalen van mijn KNHB looptrainerscertificaat onder leiding van Cees Koppelaar is het fijn dat ik nu mijn eigen stijl aan het ontwikkelen ben en dat ik bij MHV Maarssen hiervoor de kans krijg. Zo heb ik onlangs mooie hurdles en weerstandsbanden mogen aanschaffen. Na de herfstvakantie ga ik hiermee aan de slag.


Maar geen vakantiegevoel voor de meisjes C1. Zij gingen op dinsdagochtend aan de slag bij David Lloyd in Utrecht. Even niet op het veld rennen maar een total body workout onder begeleiding van een personal fitnesstrainer. Een circuittraining was uitgezet op de fitnessvloer met medicine balls, losse gewichten en met gebruik van fitnessapparatuur. Vandaag geen pyramideloopjes of speedtraining maar core stability drills en explosieve krachtinspanningen.


De meiden moesten eraan geloven. Dit was andere koek. Buikspieren aantrekken, diepe squads met medicine balls en op eigen kracht je optrekken aan touwen. Spieren voelen die je nog nooit gevoeld hebt! "Hockeyers doen het vaak gebukt” en hierdoor gebruiken we en ontwikkelen we niet maximaal onze spieren in ons bovenlichaam.


Dit was puffen, tanden bijten maar met een personal trainer die flink aanmoedigt en die een teamgevoel opgang weet te brengen is dit een mooie ervaring voor de meiden. De reacties van de meiden varieerden van: ''dit was zwaar maar zo gaaf!'' tot ''kunnen we dit niet vaker doen?''.


Nou wie weet?! Koning Winter staat voor de deur en zal ons heus weleens weerhouden om de velden te betreden. Een fysieke training is een mooi alternatief om in shape te blijven in de zaalperiode.


Zelf vind ik dit soort oefenvormen zeer de moeite waard om uit te proberen bij onze jeugdspelers. Het houdt de trainingen gevarieerd en het lichaam wordt optimaal benut in zijn kunnen. Met een professional fitnesstrainer kun je mooi de kracht opbouwen die een kind in de groei nodig heeft. Gewichten zijn hiervoor niet altijd nodig. Op eigen kracht oefeningen volbrengen is vaak net zo uitdagend. 


Isabelle Gerkema

looptrainer Dames1/MA1/MC1