Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 1 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

zaterdag 20 april 2024
Tijd T/U Team Tegen team
08:30 Thuis Meisjes Onder 10-4 HMHC MO10-Londen

Arbitrage nieuwe stijl

12-8-2014
MHV gaat haar vierde veld realiseren. Een prachtige stap voor de club. Als arbitragecommissie willen wij ook een grote stap maken, een professionaliseringsslag. Dit doen we voor jullie, de leden, zodat je ieder weekend met een gerust hart je wedstrijd kunt spelen en erop kunt rekenen dat je professioneel wordt gefloten. Maar je doet het ook voor elkaar. Want zo doen we dat op MHV!


Fluiten in een notendop


Professioneel fluiten houdt in dat je als scheidsrechter op tijd aanwezig bent voor de wedstrijd waarvoor je ingedeeld bent. Op zaterdag meld je je vervolgens bij de wedstrijdtafel aan, trekt een scheidsrechtersjas aan en doet je uiterste best een eerlijke wedstrijd te fluiten. Na afloop van de wedstrijd vul je meteen je gegevens en de score in en lever je de jas weer in. Op zondag doorloop je al deze stappen, behalve het melden bij de wedstrijdtafel, die is er op zondag niet. Je kunt je scheidsrechtersjas dan ophalen bij de bar.


Voor de competitie op zaterdag geldt dat de scheidsrechterscommissie een indeling maakt wie welke wedstrijd fluit. Iedereen die een scheidsrechterskaart heeft wordt vier tot vijf keer per seizoen ingedeeld. Betaald fluiten op zaterdag is niet toegestaan.


De teams op zondag worden als team ingedeeld om te fluiten. Je moet dus zelf met je team een indeling maken wie welke wedstrijd fluit. In de regel staat je team altijd ingedeeld om een ander team te fluiten als je thuis speelt. De aanvoerder of manager van het team geeft uiterlijk twee weken van te voren aan [email protected] door wie namens het team een bepaalde wedstrijd fluit.


Scheidsrechterskaart


Binnen MHV zijn we er graag voor elkaar, ook als het op fluiten aankomt. Alle jeugdleden vanaf de B zijn verplicht de cursus te volgen en een scheidsrechterskaart te halen. Alle hockeyende leden vanaf de A dienen een scheidsrechterskaart te hebben. Heb je deze niet, dan word je in de loop van komend seizoen uitgenodigd voor de examens. Uitgangspunt is om iedereen zijn kaart te laten halen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je dan ook daadwerkelijk wedstrijden kunt fluiten, je krijgt er ook nog eens beter spelinzicht van.


Betaalde scheidsrechters met kwaliteit voor seniorenwedstrijden


Als je ingedeeld staat en ècht niet kan is het mogelijk één van de betaalde scheidrechters in te huren. Hieraan zijn wel een aantal strenge regels verbonden.


Voor het (team)lid dat inhuurt:
• Als inhurende partij blijf je verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een scheidsrechter bij de wedstrijd waar je voor ingedeeld bent. Komt jouw betaalde scheids niet opdagen, dan krijg jij zowel de clubboete (50 euro) als de boete van de KNHB (75 euro). Op het moment van doorgeven van het lidnummer van de vervangende scheids door de inhurende partij is deze vervangende scheids verantwoordelijk voor de fluitbeurt.

• Je geeft uiterlijk de woensdag voor de wedstrijd aan [email protected] door wie jouw fluitbeurt overneemt onder vermelding van het lidnummer van degene die voor jou fluit. Voor de duidelijkheid: degene die voor jou fluit is òf een teamgenoot òf iemand uit de betaalde scheidsrechters poule. Dus geen familie, buren etc.


Voor de scheidsrechters: 
• Wil je in aanmerking komen voor betaald fluiten, dan moet je hiervoor toestemming hebben van de scheidsrechterscommissie. Neem hiervoor contact op met [email protected].

• Als je betaald scheidsrechter bent stel je jezelf ook beschikbaar als scheidsrechtersbegeleider. Dit gebeurt op de zaterdag.

• Spelers onder de 18 jaar mogen geen seniorenwedstrijden fluiten, behalve als er toestemming is verleend door de scheidsrechterscommissie. Het minderjarige lid moet hiervoor zelf toestemming vragen bij de scheidsrechterscommissie ([email protected]). Let wel, deze uitzondering kan pas gemaakt worden bij een leeftijd vanaf 16 jaar.

• Jeugdleden (nog geen 18) die als speler ingedeeld zijn in een seniorenteam, dienen voor het begin van het seizoen toestemming te vragen bij de scheidsrechterscommissie ([email protected]) om seniorenwedstrijden te mogen fluiten. Krijg je deze toestemming niet, dan word je meegenomen bij de indeling voor de jeugdwedstrijden. Als je dit verzoek niet indient, dan wordt je automatisch ingedeeld bij de jeugdwedstrijden totdat je 18 bent.

• Calamiteiten dient een scheidsrechter te allen tijde op het digitale wedstrijdformulier te vermelden. Weet wel dat alle calamiteiten gemeld worden bij de KNHB en dat we bij veel calamiteiten slecht op de kaart staan. Benoem een calamiteit dan ook pas als het echt een calamiteit is. Je kunt je opmerkingen en vragen altijd kwijt bij een scheidsrechtersbegeleider of bij [email protected].

• Als een jeugdlid zonder toestemming van de scheidsrechterscommissie een seniorenwedstrijd fluit dan wordt het lid voor één thuiswedstrijd geschorst. Daar bovenop krijg je een boete van 50 euro. Bij herhaling zal het bestuur niet alleen de boete cumulatief verhogen, ook zullen verdere stappen ondernomen worden.

• De vergoeding bedraagt maximaal € 15, - per scheidsrechter per wedstrijd.


Tot slot


Je denkt misschien na het lezen van deze nieuwe aangescherpte regels ''wat een regels met boetes''. Wij vinden dit ook niet de leukste manier. Maar bij een gezellige sportieve hockeyvereniging als MHV, met een groeiend aantal leden, horen nu eenmaal ook duidelijke regels. Als we ons met elkaar inspannen voor goede arbitrage dan worden je eigen wedstrijden en die van de leden om je heen er leuker van. Hiermee voorkomen we vervelende boetes, van ons of van de KNHB. Leden en teams die het goede voorbeeld geven zullen we gaan belonen.


Het fluiten respecteren: zo doen we dat op MHV!